Soylu’nun tanıttığı uygulamanın detayları ortalığa saçıldı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun katıldığı programda “Fotoğrafını çektiğimiz kişinin bilgileri hızlıca çıkıyor” diyerek anlattığı uygulamanın detayları, Telegram gruplarında dolaşıyor. Bir kullanıcı, programa sızdığını ve kullanabildiğini iddia ediyor.

Gündem 19 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, katıldığı bir Youtube yayınında, bakanlığın yazdırdığı bir programı tanıtmış, fotoğrafı çekilen kişinin bilgilerine kısa sürede ulaşabildiklerini söylemişti.

Bakan Soylu’nun tanıttığı uygulamaya birçok kişi, kişisel verilerin güvenliği nedeniyle tepki gösterirken uygulamanın kimler tarafından kullanılabildiği bilinmiyordu.

Dün akşam saatlerinde bir kaynağım, “İçişleri Bakanımızın tanıttığı programa sızmışlar” diye bir mesaj gönderdi. Denk geldiği bir Telegram grubunda, ‘KİMO’ adlı uygulamanın ekran fotoğrafları paylaşıldığını söyleyen kaynağım, sızıntının sistemden değil, kullanıcının hacklenmesiyle gerçekleştiğini belirtti.

Soylu övüneyim derken çok vahim bir özel hayat ihlalini ifşa etti: Polis fotoğrafınızı çekip bütün kimlik bilginizi bulabiliyorSoylu övüneyim derken çok vahim bir özel hayat ihlalini ifşa etti: Polis fotoğrafınızı çekip bütün kimlik bilginizi bulabiliyor

Grupta paylaşılan ekran resimlerinde, ‘KİMO’ uygulamasının içinde özellikle Twitter’da gündem olan konular, yüzdelik olarak değerlendiriliyor. Mesela o an Twitter’da iki konu gündemse hangisinin daha çok konuşulduğu kolaylıkla anlaşılabiliyor.

Medya analizinin detayında, herhangi bir başlık etiketi hakkında kaç kişinin, kaç paylaşım yaptığı, konumları ve başlık etiketini başlatan kullanıcının bilgileri görülebiliyor.

Ayrıca uygulamanın içinde kullanıcıların kişisel olarak mesajlaşabileceği bir ‘Mesajlar’ bölümü de bulunuyor.

Gruptaki konuşmada, hacklenen kişinin ‘memur’ olduğu bu nedenle ‘Fotoğraf çekme’ özelliğine erişimi olmadığı belirtiliyor ama görselleri paylaşan kullanıcı, “Bugün ulaşırız” diyor.

Telegram’daki grupta iddia edildiği gibi sızma olup olmadığını teyit edemiyoruz. Fakat birçok kişi uygulamanın kişisel telefonlara yüklenebiliyor olması bir güvenlik açığına neden olduğunu söylüyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.